OVK – Obligatorisk Ventilationskontroll

OVK – Obligatorisk Ventilationskontroll

Brf Uttern planerar att genomföra OVK i fastigheten och samtliga lägenheter mellan 18 – 27 September 2023.

Entreprenören är Miler Vent, och de kommer endast att komma på tid som föreningen aviserat om, samt innehar legitimation.

Det är viktigt att tillträde bereds för ventilationskontrollen på aviserad tid som initialt meddelas i brevlådor samt mejlutskick, då annars extra kostnader uppstår för föreningen vid missat besök. I förlängningen blir det kostnader för berörd lägenhet om tillträde fortsatt inte ges. Det kommer ges tillfälle att lämna in uppmärkt nyckel om man inte kan vara på plats under kontrollen. Det är viktigt att nyckeln har en märkning med adress, namn, lägenhetsnummer (står på ytterdörren), och inte kommer ouppmärkt i ett kuvert.

Status 20 Sep: Kontrollen går just nu lite långsammare än beräknat pga ej genomförd rengöring inför besöket.

Det är viktigt att se till att ventiler/spiskåpa är rena inför kontrollen, främst att filter ovan fönster är bytta och spisfläkten är rengjord från fett. Det blir annars onödiga anmärkningar på dåligt luftflöde samt är en brandrisk.

Schema för kontroll:

DagDatumTidPortGård
Måndag18-Sep8 – 12T1, T3,…T238
Måndag18-Sep12 – 16T25, T27 …T458
Tisdag19-Sep8 – 12T478
Tisdag19-Sep12 – 16T498
Onsdag20-Sep8 – 12T518
Onsdag20-Sep12 – 16T8, T10, T12 … T349
Torsdag21-Sep8 – 12T29
Torsdag21-Sep12 – 16T49
Fredag22-Sep8 – 12T69
Fredag22-Sep12 – 16T409
Måndag25-Sep8 – 12T369
Måndag25-Sep12 – 16T389

Vid eventuella ändringar i schemat kommuniceras det endast från styrelsen (för att undvika inblandning från obehöriga)

Förberedelser som man ska göra inför kontroll:

Spiskåpa, se till att forcering och timer fungerar bra och att filter är rena från fett. Plocka bort lösa saker i köksskåpen ovan spisen. 

Frånluftventiler, i badrum, klädkammare, etc. Se till att de roterar lätt och kan tas bort från väggen (man ska kunna rotera hela ramen runt ventilen motsols och lyfta loss den från ventilationskanalen). Plocka bort tvätt och handdukar så att man kan komma fram.

Tilluftsventiler ovanför fönster, se att de är rena och öppna vid kontrollen, att de kan stängas och öppnas, filter finns och inte är igensatt. (nya kan köpas på närmsta byggvaruhus, föreningen har också flera kvar från sista OVK).

Anmäl om spiskåpan inte fungerar som det ska eller filtret inte kan bytas ut. Om ni ser att det finns mekaniska problem med ventiler, informera styrelsen i förväg så att vi kan planera reparation eller byte innan OVK.

Enligt stadgarna har föreningen ansvaret över ursprungliga spiskåpor och ventiler, samt rensning av ventilationskanalen bakom ventil. Medlem har ansvaret för filterbyten och ventilens funktion och renhet.

Läs gärna ventilationsanvisningar med mer information på:

Ventilation i brf Uttern – för alla

Om ni inte kommer vara hemma inom den aviserade perioden lämna gärna in uppmärk nyckel enligt instruktion i brevlådan och kontakta styrelsen i god tid på information@brf-uttern.se